i

Wolf Point West

X

Wolf Point West

Chicago, IL

Design
2014-2015
Construction
2014-2016
Project Area
571,000 square feet
Consultants
Halvorson and Partners, Structural; Epstein, Civil; Wolff Landscape Architecture, Landscape; Pelli Clark Pelli, Master Planner; Alvine Engineering, MEP; Sebesta Blomberg, LEED Consultant; Archiluce International, Lighting
Contractor
McHugh/Clark
Materials
Stainless Steel, European Rift Oak (Stained), Antique Mirror, Grey Onyx, Tundra Grey stone flooring, Bloomsburg, Chilewich, J&J Invision and Interface carpeting, Carnegie Wall coverings
Photography
Jon Miller (c) Hedrich Blessing

The 500-foot-tall Wolf Point West residential project rises 48 stories from the converging banks of the north, south and east branches of the Chicago River. From this vantage point, residents enjoy unparalleled views of the city, river and lakefront.

Designed with comfort in mind, the interior amenity spaces feature refined architectural detailing, sophisticated finishes inspired by reflections from the river, and tasteful furnishings appointed to convey luxurious hospitality. The museum-quality art collection in the tower’s entry complements its well-known location and direct access to the riverfront, city views and nightlife.

Located on the riverfront level, a riparian lounge offers spectacular 360 degree views of the river and city beyond. An expansive pool deck and four-acre park provide direct access to the river. Residents can enjoy the pool and sundeck located along the waterfront or enjoy a stroll along the newest portion of the river walk.

On the rooftop, a deck and double-height Fitness Center offer opportunities for relaxing and working out; the upscale Sky Lounge provides flawless service and comfort. All three feature spectacular views.

Resident services include a state-of-the art business center with views of the riverfront, a mailroom, and a dry cleaning and package receiving room. Additional resident amenities include a private pet owner’s lounge, bike wash and golf simulator room.

i

Confidential Technology Office

X

Confidential Technology Office

Chicago, IL

Design
2015
Construction
2016
Project Area
30,000 square feet
Consultants
Environmental Systems Design, MEP/FP; ARUP, AV/Technology; Gwen Grossman Lighting Design, Lighting; Threshold Acoustics, LLC, Acoustics
Contractor
Executive Construction Inc.
Photography
Tom Harris

This confidential technology company engaged bKL Architecture to re-envision their Customer Experience / Training Center and their Sales, Marketing and Support Staff offices in Chicago, Illinois. The client sought to create a rich “client centric” environment where customers, guests and employees can engage their products and services in a manner that encourages curiosity and the human spirit.

The design team set out to create a space that fosters the client’s journey of discovery. Layered architectural gestures, lighting and material applications create visual vistas that feature key points where guests may interact with technology. Vistas provide glimpses of key focal elements and views to the outside, encouraging movement throughout the space. Highly textural materials, upholsteries and unique lighting applications create a casual and approachable environment.

The customer space includes a divisible multi-purpose room, large, medium and small conference rooms and a large open lounge area that promotes casual interactions between formal meetings. The employee space located on an adjacent floor encourages employees to find a work point that suits their varied work styles while providing support services in convenient and accessible locations that promote productivity and employee satisfaction.

The result is a unique experience rich with opportunities that encourage curiosity and creativity where customers and employees are empowered to explore and challenge their notions about the future of this company.

i

Datassential

X

Datassential

Chicago, IL

Design
2014-2015
Construction
Completed 2015
Project Area
8,900 square feet
Contractor
Clune Construction Company
Materials
Epoxy Flooring, Chilewich vinyl floor covering, 3M tinted glazing film, Knoll Dividends office and workstation furnishings, Delray lighting
Photography
Steve Hall/Hedrich Blessing

Datassential, a digital market research firm for the food industry, hired bKL to design their new offices in Chicago, Illinois. Previously housed in a sublet office space, this growing firm sought to create their new offices within the historic Gage Building on Michigan Avenue.

The client wished to create an energetic and progressive work environment that fostered improved staff collaboration and conveyed the technology driven brand of this growing company. The design team set out to develop a flexible space plan that optimized the access to views of the city and lakefront, and promotes collaboration and long term flexibility.

Modular planning strategies, highly reflective finishes, colored glass panels and clean architectural lines create an atmosphere that is young, energetic and professional. The team worked closely with the general contractor and furniture dealer to develop a cost conscious and efficient solution that can adapt as this rapidly changing business evolves.

Fusion92
Fusion92
Fusion92
Fusion92
i

Fusion92

X

Fusion92

Chicago, IL

Design
2014
Construction
2014
Project Area
24,000 square feet
Contractor
Executive Construction Inc.
Broker
The J. Rich Company, LLC
Materials
Walls & Deco Wall covering, Murals Your Way Vinyl Graphics, Modular Arts Hive GRG Block Wall, Filzfelt Felt Screens, Shaw Carpet, Watson Tonic workstations, Allermuir Seating
Photography
Darris Lee Harris

bKL provided interior design services for this rapidly growing marketing agency as it relocated from suburban offices to establish its headquarters in the River North neighborhood in Chicago. Choosing a stand-alone loft building to occupy, Fusion92 challenged the bKL design team to create a transformative work environment that fosters increased collaboration as well as privacy for spirited discussions. A paramount goal for the leadership of this agency is an environment that conveys the firm’s values, brand and culture.

The bright open work spaces provide direct access to natural light and views of the city. They are surrounded by themed, private workrooms for more focused activities. Each workroom is outfitted with the latest technology and collaboration tools to ensure seamless workflow for individuals and teams.

The lower level of this facility is comprised of a sound stage, audio recording booth and technology workrooms for the development of interactive marketing content for Fusion92’s innovative client base. The result is an environment that reinforces the relaxed, playful brand and culture of this agency while providing employees with the tools and spaces to create their best work.

i

Exhibit on Superior

X

Exhibit on Superior

Chicago, IL

Design
Ongoing
Construction
Ongoing
Project Area
283,000 square feet
Consultants
Halvorson and Partners, Structural; dbHMS, MEP/FP and LEED; Mackie Consultants, Civil; Kettelkamp & Kettelkamp, LLC, Landscape; Desmond Associates, Inc., Vertical Transportation
Contractor
Linn-Mathes Inc.
Materials
Icon Modern blackened steel panels and trim, Stone Source reclaimed wood paneling, Bendheim art glass panels, Star Moulding custom and antique decorative frames, Icon Modern custom woven rope ceiling, and Abnormals Anonymous /Holly Hunt: Trove specialty wallcoverings. Restoration Hardware, Geiger International, Bright Furniture, Andreu World and various furniture and furnishing manufacturers.

This modern glass and masonry residential tower was inspired by the historical buildings in its surrounding River North neighborhood. Bordered on the north by Superior Street, on the west by Wells Street and on the east by LaSalle Street, the site includes a 34-story rental apartment tower with a 5-story podium.

Catering to the creative professional, the edgy interior of this residential building creatively uses a concept of “smart-living” throughout the entire tower.

The artistic, textured residential lobby entrance provides an open communication between the building’s indoor and outdoor presence. Outside, a park features extensive landscaping and a dog run that is accessible to the public.

As the building features microunits, the 5th level amenity floor serves as an extended living space for residents. bKL designed multiple spatial uses to accommodate a variety of purposes, providing users the opportunity to reserve private work rooms for study spaces, event gatherings, as well as dining spaces. Additional amenities include a spa, sauna, fitness center, arcade games, quiet library zone, and lounge that all have direct access to the landscaped podium roof deck and outdoor lap pool.

i

Chicago White Sox Clubhouse

X

Chicago White Sox Clubhouse

Chicago, IL

Design
2014-2015
Construction
2015
Project Area
Clubhouse: 14,750 square feet
Outfield Building: 2,200 square feet
Consultants
Thornton Tomasetti, Structural; HBK Engineering, Civil; Dynacept, MEP
Contractor
McHugh
Materials
Walnut wood veneer, perforated metal, ceramic tile, solid surface counters, carpet tile
Photography
Tom Harris/Hedrich Blessing

The Chicago White Sox sought to renovate their outdated Player’s Clubhouse at US Cellular Field in Chicago, Illinois. The bKL team worked closely with the design team at 360 Architecture (now HOK Sports) to create an updated facility that reflects this major league baseball organization, comprised of a player and coach’s locker room, player’s lounge, fitness facility and outfield maintenance facility.

A new entry corridor was created to reinforce the team brand and provide a more formal entry that leads into the suite. The player and coach’s locker rooms were reimagined, incorporating new custom millwork which accommodates the individual storage and equipment. Updated technology and audio visual provisions allow players and coaches to keep track of events on the field and within the league. Updated shower, dressing and laundry facilities, a new fitness, hydrotherapy and training area provide players and coaches a current and hotel like experience. A full service kitchen and lounge complete the pre and post-game experience. Due to the expansion of the player and coach facility, the design team was also required to relocate the maintenance staff area to a new addition in the outfield.

The result of our collaboration with 360 Architecture is an environment that provides players and coaches with an updated facility that supports the needs of this organization well into the future with style and sophistication.

GEMS Lower School
GEMS Lower School
GEMS Lower School
GEMS Lower School
GEMS Lower School
i

GEMS Lower School

X

GEMS Lower School

Chicago, IL

Design
2012 – 2013
Construction
Completed 2014
Project Area
83,000 square feet
Consultants
Halvorson and Partners, Structural; WMA Consulting Engineers, MEP/FP; Mackie Consultants, Civil; Wolff Landscape Architecture, Landscape; Archiluce International, Lighting
Contractor
Power Construction Company
Materials
Glazed curtain wall, LoE vision glass, translucent glass, and metal panels of various widths and colors
Awards
AIA IL 2016 Mies van der Rohe Citation of Merit
IIDA RED Award: exemplary design in Educational - PK12 interiors
ENR Midwest Best Projects Award of Merit: K-12 Education
ASA Chicago Outstanding Project 2015
Photography
Darris Lee Harris

GEMS World Academy is a private K–12 school in Chicago’s Lakeshore East Community. The two-building vertical campus marries GEMS’ program with local requirements, creating a new model for a high-rise school in an arena of limited precedents. The use of state-of-the art technology enables students to collaborate with classrooms throughout the world, providing an international perspective on education.

The Lower School houses 660 students within 10 stories on a limited site. Juxtaposed against an adjacent park, the playful exterior is a modernist composition of interlacing colored panels and glass. The configuration responds to internal program elements while rationalizing the construction, allowing for fast-paced fabrication.

Organized to reduce travel times, the common areas are stacked centrally. Interior architecture is driven by flexibility, optimized floor area, connectivity, daylight and views.  The design responds to the unique site constraints, provides a variety of spatial experiences, and makes strategic use of color and materials while maintaining a consistent approach to detailing.

The Lower School facility has been planned in conjunction with an Upper School that is to be constructed in a future phase. Distribution of grade levels and spaces between the two separate but proximate sites was determined during the master planning process. The two buildings, planned to serve a total of 2,100 students, maintain a unified approach to interior and exterior design, make provisions for internal drop offs to limit street traffic, and assist in stitching together the neighborhood by filling two vacant sites.

Coast at Lakeshore East Interiors
i

Coast

X

Coast

Chicago, IL

Design
2011 – 2012
Construction
Completed 2013
Project Area
671,000 square feet
Consultants
Loewenberg Architects, Architect of Record; CSA, Structural; Mackie Consultants, Civil; Wolff Landscape Architecture, Landscape
Contractor
McHugh
Materials
Stone floors, wood walls, backpainted glass walls, illuminated perforated glass feature wall
Awards
American Architecture Award 2016
CTBUH Best Tall Buildings Nominee 2013
Photography
Darris Lee Harris

This glass tower was designed in the tradition of Chicago modernism, rising 47 stories above Wacker Drive to overlook Lakeshore East Park, the Chicago River and Lake Michigan. In addition to 515 residential units, the mixed-use tower contains retail and amenity spaces.

The building’s amenity level enhances the resident experience with meeting rooms, a resident lounge, and a technology center. A landscaped terrace, exterior lap pool, fitness center, sauna, whirlpool, steam room, and below-level parking provide other attractive features.

Inside, the classically modern design of the interiors is complemented by original art collected by bKL specifically for Coast. Pieces range from mid-century, silk screen prints to a contemporary abstract wall installation, to color photography.

A composition of light and translucency, the building itself features unique, continuous balconies on the north and south façades. A distinctive design element, they also provide private outdoor space nearly unmatched within the downtown Chicago rental market.

The visual character of Coast is also nearly unmatched. Glass handrails on the balconies create a strong horizontal line juxtaposed with curtain walls of clear, translucent, fritted glass. The horizontally captured balconies coupled with the glass end-walls combine to create the appearance of a pure glass tower form on the skyline.